Er du til plæneklipper, vildskab eller derimellem?

Der er stor forskel på, om haven står plæneklippet og lige, så hvert enkelt græsstrå kan måle sig med det ved siden af, eller om du slipper haven og fri og lader den vokse i en ukontrolleret retning. Der er heldigvis en mellemting, som kan gøre haven lettere at holde og samtidig give plads til det dyreliv, som trives i vildheden.

Den pæne plæne

Det har i lang tid været anset som normalen at have den store plæne klippet til de ensartede minimaler. I lang tid har det været et billede på, at man har styr på sine ting og sit liv, og plænen symboliserer på den måde den orden, som “bør” fremstå alle andre steder end som første øjekast. Det enorme udvalg af forskellige plæneklippere viser tydeligt, at plænen har været en allemandsting. Alt fra græsslåmaskiner til selvkørende plæneklippere, håndskubberen og en el plæneklipper (https://www.jemogfix.dk/plaeneklippere/120201/). Det gør arbejdet nemt, og græsset skal ikke andet end at slås fra tid til anden. Det er lige til, og genkendeligt.

Den vilde have

Den modsatte version holder sig ikke indenfor nogle rammer eller kasser. Vælger du at slipper haven fri, så kan alt ske, og altså ikke lige med første øjekast, kontrolleres. Livet vil blomstre frem sammen med det dyreliv, som i den grad er på tilbagegang i Danmark. Blomster, sommerfugle, bier og insekter vil trives. Det kan være, græsset vokser dig til knæene, at der skal laves små høje, særlige områder og plads til den natur, der nu er. Farver og dufte, du ikke kender fra den stillestående, el plæneklipper -græsplæne vil nok komme frem.

Ønsker du en mellemting, så kan vildskabet kontrolleres med klippede stisystemer og ydre orden, til at begrænse vildheden, hvis du har brug for den kontrol, en plæne giver. På den måde kan det sameksistere, og samtidig være i live.